Parohia Independența
Rețea

Bucuria Învierii Domnului oglindită în ochii copiilor

Copiii constituie viitorul oricărei societăți și de formarea și implicarea lor depind rezultatele generațiilor ulterioare. De aceea, ce semănăm astăzi în sufletul și cugetul tinerilor reprezintă și ceea ce vor culege copiii acestora peste câteva decenii. Prin urmare, mai mult ca niciodată, se impune să privim cu atenție pasajele și pildele din Noul Testament referitoare la tineri și înțelesurile duhovnicești ale acestora. Doar prin recursul constant la Sfânta Scriptură, la scrierile patristice și la operele teologilor contemporani putem să identificăm răspunsurile la întrebările pe care generația tânără ni le adresează tot mai des în prezent.

 

Un exemplu din Sfânta Scriptură se referă la momentul în care Apostolii îi împiedicau pe cei care aveau copii să îi aducă la Hristos, dar El le spune: „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi Împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea” (Luca 10, 14-15). Aceste două mărturii ne arată că, atât în ceea ce privește virtuțile conducătorului creștin, cât și în ceea ce constituie criteriul final de separare a celor care intră de cei care nu intră în Împărăția Cerurilor, nevinovăția și smerenia de care dau dovadă copiii sunt modele absolute. Cu toate acestea, Sfântul Apostol Pavel ne spune foarte clar că nevinovăția și curăția de care dau dovadă copiii nu trebuie respectate și imi­tate ad litteram de adulți, ci îmbinate cu o minte desăvârșită. Iată pasajul în cauză: „Fraților, nu fiți copii la minte. Fiți copii când e vorba de răutate. La minte însă, fiți desăvârșiți” (1 Corinteni 14, 20). Așadar, smerenia și curăția copiilor nu trebuie să ne conducă la o gândire naivă. Maturitatea își păstrează dreptul ei.

 

Și noi cercetând în Sfânta Scriptură și meditând la cât de important este atenția pe care trebuie să o acordăm micuților din Parohie am încercat pe tot parcursul Postului Mare, dar în special spre finalul lui să oferim alternative duhovnicești, ajutat și de doamna preoteasă Romina Noapteș să pregătim cântări specifice perioadei, un atelier de discuții creștine în aer liber, în curtea casei parohiale și nu în ultimul rând copii au învățat arta încondeierii ouălor și mai apoi recompensele mult așteptate care au constat în dulciuri de post și suc.

 

Copiii prezenți în mod constant  la ora de cateheză duminicală dar și la Sfânta Liturghie, au primit drept recompensă și în Postul acesta, un pelerinaj gratuit la Mănăstirea Radu Negru unde au asistat la o slujbă arhierească înălțătoare alături de Preasfințitul Părintele nostru Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, iar la momentul chinonicului și-au prezentat momentul de pricesne special pregătit pentru acest eveniment.

 

Nădăjduim ca toate aceste activități să contribuie la progresul duhovnicesc al copiilor, iar această bucurie a lor să fie dusă mai departe către părinții și bunicii lor când ajung acasă ca în final cu toții să aibă de câștigat atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, când sperăm să găsim în viitorii adulți o credință vie și puternică greu de zdruncinat. Bucuria Învierii Domnului Hristos, de anul acesta oglindită în ochii copiilor noștri să ne ajute Bunul Dumnezeu să o regăsim în fiecare an și să reușim să o transmitem neschimbată așa cum și noi am moștenit-o de la înaintașii noștri.

 

A consemnat părintele Dănuț Noapteș, preot II la Parohia Independența din Protopopiatul Călărași.