Parohia Independența. 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua de 24 ianuarie a fost remarcată și în Parohia Independența din Protopopiatul Călărași, alături de copiii de la cateheză prin rememorarea evenimentului istoric din 24 Ianuarie 1859 și conștientizarea contribuției Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Unirii Principatelor Române prin implicarea slujitorilor ei. Părintele Gheorghe Marcian le-a explicat copiilor faptul că 24 Ianuarie este o sărbătoare națională cu un profund caracter patriotic, dar și bisericesc, deoarece Unirea Moldovei cu Țara Românească s-a realizat și prin efortul Bisericii.

Ierarhii și preoții ortodocși au militat active pentru realizarea Unirii celor două țări românești, ca deputați în Divanurile ad-hoc și în Adunările elective, prin trimiterea de pastorale, prin articole și apeluri în presa timpului, prin întocmirea și săvârșirea de rugăciuni speciale, prin îndrumarea credincioșilor. Mica Unire din 1859, care s-a obținut cu multe jertfe și mari eforturi spiritual și materiale de către clerul, cărturarii și credincioșii români ortodocși, a fost temelie pentru Marea Unire din 1918.

Mica Unire de la 1859 – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere cultural și economic între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859. Cu acest prilej copiii au realizat lucrări ce au simbolizat evenimentele ,,Unirii”, coordonați de doamna preoteasă Gheorghe Mariana.

Preotul i-a îndemnat pe aceștia să-I mulțumească Bunului Dumnezeu pentru darul unității naționale, pe care trebuie să-l prețuiască la fel ca pe un mărgăritar de mare preț și să-l cultive ca pe un simbol al demnității poporului român

La final, copiii s-au prins în hora Unirii. A consemnat preotul paroh Gheorghe Marcian.


Se încarcă
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...