Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, un grup de 56 credincioși însoțit de părintele Gheorghe Marcian, paroh la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul, din Independența, Protopopiatul Călărași, au mers în data de 20-24 august 2018 în pelerinaj la Mănăstirile din Vâlcea și Banat.
În prima zi a pelerinajului, ne-am rugat și închinat la Mănăstirea Cotmeana, care este cea mai veche vatră monahala din Țara Românească și unde se păstrează portretele lui Mircea cel Bătrân și Petru Cercel. Aici am avut bucuria de a ne închina la părticele din moaștele Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei și la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Pelerinajul a continuat cu Mănăstirea Bistrița, unde și aici ne-am închinat și rugat la racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul. Drumul nostru a continuat cu Mănăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu. Rugăciunile au continuat la racla cu Sfintele Moaște de la mai mulți sfinți.
La Mănăstirea Polovragi s-a încheiat prima zi de pelerinaj închinându-ne și rugându-ne la racla cu moaștele de la mai mulți sfinți. În orașul Târgu Jiu am vizitat Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, acesta este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale — Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m.
Realizarea monumentului „Calea Eroilor“ se datorează în bună parte soției primului-ministru Gheorghe Tătărescu.
Cea de a doua zi a continuat cu închinare la Mănăstirea Tismana, care este cea mai veche mănăstire cu viață chinovială din Țara Românească, fiind întemeiată de Sfântul Nicodim și cu ajutorul voievodului Radu. Aici am avut bucuria de a ne închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și racla cu moaștele Sfântului Nicodim și a altor sfinți.
Pelerinajul a continuat cu închinare la Mănăstirea Baia de Aramă, apoi la Mănăstirea Sfânta Ana, unde ne-am închinat și rugat la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana și racla cu moaște de la mai mulți sfinți. Ziua s-a încheiat cu o croazieră pe Dunăre cu vaporul, astfel, vizitând Tabula Traiană aflată pe malul sârbesc, orientată cu fața către malul românesc, Cazanele Mici, Chipul lui Decebal este săpat într-o stâncă aflată între localitățile Eșelnița și Dubova.
Tot în zona Cazanelor Mici, puțin mai sus de Statuia lui Decebal, se află Mănăstirea Mraconia.
Am prins din nou viteză și lăsând în urmă șuvoaie de ape agitate, am continuat prin Golful Dubova spre Cazanele Mari. La 25 km de Orșova, se află Peștera Veterani și Peștera Ponicova. Peștera Ponicova este cea mai mare peștera din Defileul Dunării. Acestea au fost obiectivele micii noastre croaziere.
În cea de a treia zi pașii noștri s-au îndreptat spre Mănăstirea Piatra Scrisă, unde numele este dat de o icoană a Sfintei Treimi pictată pe stânca ce există aici. Rugăciunile au continuat la Mănăstirea Teiuș, Catedrala din Caransebeș, Mănăstirea Izvorul lui Miron, Catedrala din Deva, iar ziua s-a încheiat cu Mănăstirea Crișan, unde am înnoptat, am participat la slujba de seară, cât și dimineața la Sfânta Liturghie.
Ziua a patra a continuat cu rugăciuni la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul, Mănăstirea Pătrăgeni-Negroiu, Catedrala din Alba –Iulia, apoi ne-am îndreptat cu multa evlavie și dragoste către Sfântul Ardealului așa cum este numit Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop.
Am încheiat și cea de a patra zi cu Mănăstirea Lainici, unde ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, la racla cu moaștele Sfântului Irodion și a altor sfinți, apoi am participat la slujba de seară și dimineața la Sfânta Liturghie.
În cea de a cincea zi periplul zilei a fost încununat cu ultimele obiective religioase la care pelerinii s-au rugat atât la sfintele icoane făcătoare de minuni, cât și la sfintele moaște. La Mănăstirea Cămărășeasca, Mănăstirea Târgu-Logresti, care este un cuib de credință și liniște, un loc de rai și închinăciune care-ți dă o mulțumire lăuntrica ori de câte ori treci pragul.
În încheierea unei zile atât de frumoase, pelerinii au mulțumit Bunului Dumnezeu prin rugăciune, pentru sprijin și tuturor părinților și maicilor care au fost gazde primitoare pentru pelerinii de la locurile sfinte amintite.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru cele săvârșite și Îl rugăm sa ne binecuvinteze cu harul Său și în cele viitoare.
A consemnat preot paroh Gheorghe Marcian.