Duminică, 24 aprilie 2016, copiii de la cateheză au încondeiat ouă alături de doamnă preoteasă Gheorghe Mariana în Sfânta Biserică, aceștia fiind dornici să deprindă meșteșugul încondeierii ouălor. Momentul întâlnirii a fost, de fapt, formarea deprinderii de încondeiere a ouălor pentru perioada pascală.
Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească. Deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații profunde legate de Învierea lui Hristos și de reînnoirea naturii, creștinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative de o rară frumusețe.
Oul văzut ca un simbol primordial, sămânța vieții, potrivit tradiției, este vopsit și încondeiat în zilele de joi și sâmbătă din Săptămâna Mare. Sunt des utilizate motivele populare de pe cămăși și culorile utilizate au o anumită semnificație: roșu simbolizează sângele Domnului Iisus Hristos, albastrul înseamnă cerul, verdele pământul. În funcție de localitate, ouăle se aseamănă, însă fiecare are specificul locului.
Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare.
A consemnat preot paroh Gheorghe Marcian.