Duminică, 16 martie 2014, Protopopiatul Călăraşi a organizat Cercul catehetic lunar care a avut loc la Parohia Independenţa din Protopopiatul Călăraşi.
La această întâlnire au participat 42 de copii din parohie, cu vârste între 8 şi 17 ani dar şi următorii preoţi: preacucernicul părinte Ilie Ramon-Eugen, Protopop de Călăraşi, preacucernicul părinte Nemţanu Ionuţ de la Parohia „Sfânta Mare Muceniţă Anastasia”, preacucernicul părinte Ţiţei Emil Ştefăniţă de la Parohia Vişinii, preacucernicul părinte Staicu Silvestru de la Parohia Nicolae Bălcescu, preacucernicul părinte Damian Alexandru de la Parohia Gălăţui, preacucernicul părinte Ionuţ Seimeanu de la Parohia Mihai Viteazul, preacucernicul părinte Neagu Gabriel de la Parohia Vlad Ţepeş, preacucernicul părinte Barz Doru-Alin de la Parohia Potcoava, preacucernicul părinte Tudorache Paul de la Parohia ,,Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, preacucernicul părinte Noapteş Dănuţ de la Parohia Independenţa şi preacucernicul părinte paroh Gheorghe Marcian de la aceeaşi parohie, care a şi susţinut ora de cateheză.
Tema propusă a fost: „Postul – faptă de virtute creştină”.
Preacucernicul părinte paroh a prezentat pe înţelesul copiilor faptul că postul este un act cultic, adică o faptă de cinstire a lui Dumnezeu, când renunţăm de bună voie la ceva care ne este îngăduit. În continuare cu ajutorul unui proiector copiii, au putut observa chipuri de postitori,înţelegând astfel rolul, felul, timpul dar mai ales folosul duhovnicesc al postului, după care cei mici au completat un rebus având ca subiect tema tratată, ceea ce a dat orei un caracter interactiv.
Grupul catehetic al parohiei, a oferit şi o surpriză celor prezenţi prin interpretarea unor pricesne din Postul Mare coordonaţi de preacucernicul părinte Noapteş Dănuţ şi de doamna preoteasă Gheorghe Mariana profesoară de religie la şcoala din localitate.
În încheiere, preacucernicul părinte Gheorghe Marcian a făcut referire la faptul că anul 2014 este Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei împărtăşanii), subliniind faptul că pentru a ne împropria aceste Sfinte Taine trebuie să ne pregătim prin post şi rugăciune.
Ca izvoare de inspiraţie s-au folosit Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiţie, Vieţile Sfinţilor, Liturgica Generală şi cultul divin iar întreaga oră s-a bucurat de o armonie stilistică adică limbajul folosit a fost pe înţelesul copiilor posedând naturaleţe, claritate, demnitate şi corectitudine astfel încât ora a fost apreciată de toţi participanţii.
Ora de cateheză s-a încheiat prin rostirea rugăciunii “Cuvine-se cu adevărat,, toţi copiii participând la o agapă cu produse de post realizate chiar de ei cu sprijinul doamnelor preotese.
A consemnat părintele Nemţanu Ionuţ de la Parohia Sfânta Mare Muceniţă Anastasia din municipiul Călăraşi.
[https://protoieriacalarasi.ro/files/images//2014/03/16032014independenta02.jpg”] [https://protoieriacalarasi.ro/files/images//2014/03/16032014independenta04.jpg”]